Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

Rättigheter och "anti-gay bill"

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 26 Feb, 2014 09:05:30
Jag frågar sexorna och sjuornas klasslärare om jag får låna deras klasser en eftermiddag och hålla i lektioner. Jag använder mig av ett Rädda Barnen-material jag haft med mig hemifrån och håller en kort föreläsning om Barnkonventionen och barns rättigheter. Kopplat till det, leder jag sedan värderingsövningar (Avsluta meningen och Heta stolen) om rättigheter, vänskap och jämställdhet. Eleverna får möjligheten att ta ställning till olika påståenden och om de vill, berätta hur de tänker kring deras ställningstagande. Övningarna leder till diskussion och jag betonar vikten av att det inte finns rätt eller fel när det gäller åsikter, utan att alla har rätt att tycka som man vill och respektera varandras åsikter. Efter övningarna får eleverna ett varsitt papper där de får skriva "I think every child should have the right to" och sedan något som de tycker är viktigt. Det blir många fina teckningar med viktiga budskap som sedan ska få pryda väggarna i biblioteket.

Det här med mänskliga rättigheter kan kännas avlägset här i Uganda. I vilket fall gäller de inte alla. President Museveni skrev i måndags under ett lagförslag som här kallas "the anti-gay bill". När förslaget vinner laga kraft kommer en redan mycket farlig och svår situation för homosexuella bli ännu värre. Lagen kriminaliserar homosexuella, vissa "brott" relaterade till denna lag kan ge livstids fängelse. I lagförslaget ingår även straff för den som får kännedom om att en person är homosexuell och underlåter att rapportera det inom 24 timmar. Parlamentet röstade igenom lagen redan i december, men presidenten ville först tillsätta en
medicinsk forskningsgrupp för att utreda om homosexualitet orsakas av genetiskt arv eller kan härledas till beteende och miljö. I fredags kom forskningsgruppens besked: "Homosexuality is a lifestyle choice that has no connection to genes"..

Uganda beslutade här om veckan även om att anta nya moralkonservativa lagar som kränker kvinnors rättigheter. Om vi har förstått det korrekt, innebär lagen bland annat att en kvinna som bär kläder som slutar ovanför knät kan dömas till 5 års fängelse alternativt omkring motsvarande 150 000 sek i böter (en extrem summa för vem som helst men i detta land en omöjlighet för alla förutom medlemmar i parlamentet). Jag frågar en servitör på en restaurang i Kampala när vi äter injera om vad han anser om lagförslaget. Servitören menar att en sådan lag påverkar både kvinnor och män. Jag frågar honom hur han resonerar och han berättar att om lagen går igenom, så kan han inte längre njuta av att titta på lättklädda kvinnor.. Vi får även höra att det finns civilklädda spioner utsända av regeringen för att avlyssna privatpersoners samtal på offentliga platser. Om spionerna hör något som kan tolkas presidentkritiskt, kan personen tas med till ett sk "safe house" där grym tortyr med kedjor, is och giftormar sker.


Det är mycket som går åt rätt håll i Afrika söder om Sahara, men det är mycket som också kan göra en sjukt frustrerad. Med en president som när han kom till makten ändrade grundlagen från att kunna sitta på tronen i två mandatperioder till att helt ta bort tidsbegränsningen, har Uganda nu haft Museveni vid makten i 27 år.. Tillsammans med Zimbabwes Mugabe tar han täten i racet om nuvarande afrikanska ledare som suttit vid makten flest år. I och med nya "anti-gay"-lagen har omvärlden börjat diskutera om bistånd ska fortsätta skickas till Ugandas stat. Danmark har redan dirigerat om 50 milj kr som skulle gått till offentlig sektor men som nu kommer gå till civila och privata verksamheter. Sverige gav Uganda omkring 250 milj kr i bistånd förra året, varav ca en tredjedel gick till staten. Museveni svarar att Uganda är ett rikt land som inte behöver något bistånd. Det blir så ologiskt och provocerande att höra en sådan kommentar när man är på plats här och ser vilken fattigdom större delen av befolkningen lever i och hur bristfälligt samhällssystemet är.

När man pratar med människor här så säger många att det inte är lönt att gå till vallokalerna, det spelar ingen roll hur många eller få röster Museveni får, han vinner ändå alltid. Andra är rädda för att det skulle kunna bli oroligt i landet vid ett maktskifte, Uganda har ändå varit i fred några år nu och många är trötta på inbördeskrig och oroligheter. Vi möter även de som uttrycker att de vågar längtar efter en politisk förändring men att det kanske får vänta tills presidenten går i graven. Den som lever får se.

Love & Care / BEA

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.