Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

Mikrolån och skönhetssalong

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 14 Feb, 2014 14:35:34
Vincent och Geoffrey berättar om deras "Saving Group", en slags mikrolånsverksamhet som de startat upp i Golomolo för att stärka bybor (som en del är guardians till barn på Gossace) till en meningsfull och inkomstbringande sysselsättning. När de presenterade projektet för ett år sedan var byborna skeptiska, men under året som gått har 78 personer deltagit i projektet som har möjliggjort att flera av dem lyckats starta igång små verksamheter för att kunna förbättra sin livssituation. Gruppen samlas varje vecka och varje person lägger mellan motsvarande 5-55 kr. Småsummor för oss men kan på sikt leda till avgörande förändringar i dessa människors liv. Gossace vill nu sprida konceptet till andra byar och samhällen där guardians till elever finns, för att fler ska kunna få möjligheten att mer bli aktörer i sina egna liv.

Gossace har fyra socialarbetare som emellanåt besöker skolan för att träffa barnen för samtal där de fungerar som kuratorer. Socialarbetarna arbetar även med barnens familjer/guardians, gör hembesök och försöker hjälpa dem att få en bättre livssituation - ett arbete som socialarbetarna beskriver som minst sagt utmanande. Under okt-dec varje år utreder de vilka barn de kan ta emot på Gossace inför terminsstarten i februari. I ett land med uppskattningsvis två miljoner föräldralösa barn och 30 % analfabetism är det ingen enkel uppgift. Barnen som kommer till Gossace tillhör olika målgrupper. Det finns de som är helt föräldralösa, de som har en förälder i livet och de som har båda föräldrarna kvar. Det som är gemensamt är att de lever i utsatthet. Socialarbetarna Immy och Rachel berättar att de väljer ut de barn som får det bättre på Gossace än om de hade varit kvar hemma eller hos sin guardian. Det kan handla om familjer/guardians som lever i stor fattigdom, är sjuka (tex HIV-positiva med AIDS-relaterade sjukdomar), har missbruksproblem, familjevåld eller på andra sätt trängande problem som gör att det är svårt att ta hand om barnet eller där barnet riskerar att fara illa.

Läraren Cyprian har sparat länge för att kunna öppna en liten verksamhet vid sidan av undervisandet på Gossace. Ett försök att underlätta försörjandet av hans familj, han skickar kontinuerligt pengar till sin lillasysters skolavgift. Mindre än 100 m från skolområdet finns därmed numera "Skills Development Initiative Golomolo Branch". Det var egentligen namnet på en helt annan verksamhet som låg i det lilla tegelhuset tidigare, men Cyprian tyckte att namnet kunde funka också på hans frisersalong. Han har hängt en spegel på väggen, köpt in en plaststol och satt framför och bjuder nu in Golomolos invånare till sin skönhetssalong där man både kan bli klippt och köpa skönhetsprodukter. Till exempel, en kräm som ska göra din hy ljusare. Det är inte svårt att gissa att byborna i Golomolo tillhör de 80% av Ugandas befolkning som beräknas leva under FN's fattigdomsgräns och överlever på att ha en liten odling för självförsörjning. Ändå ser jag en kvinna från byn komma till Cyprians salong och lägga sina pengar på just en sådan skönhetskräm som ska göra hennes hy ljusare.
Att bli klippt hos Cyprian kostar 1000 shilling, motsvarande mindre än 3 kronor. Elever på Gossace behöver inte betala för sig. Cyprian har även ett Ludo-spel i jätteformat som han sätter upp utanför salongen. För 500 shilling kan man få spela ett parti. Även efter mörkrets infall är Cyprians ställe en mötesplats att hänga på. Förmodligen går verksamheten jämnt ut ekonomiskt, eventuellt back, men det är uppenbart att Cyprian fyller en stor funktion för människorna och sammanhållningen i byn.

Det finns ett lugn i Golomolo som jag har svårt att finna någon annanstans. En kravlös tillvaro och en plats med mycket kärlek. Livet här känns meningsfullt för mig. Omgivningarna och naturen är storslagen. Ett annat liv. En plats att trivas på.

--------------

Love & Care / BEA

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.