Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

Drömmar och Sunset Beach

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 17 Feb, 2014 14:15:47
Gossace har både kontinuerliga och sporadiska sponsorer. De får in medel att driva sina program genom både nationella och internationella aktörer, engångsgivare, wellwishers, organisationer. Vi har länge hört talas om en ortodox amerikan vid namn Nick som sponsrat Gossace då och då. Bland annat sponsrade han Gossace två första årskursers vidareutbildning till Secondary School (högstadie/gymnasie-utbildning). Vi får höra att Nick ska komma till Gossace och blir glada att träffa honom.
Nick har med sig några ugandiska vänner vars utbildning han sponsrat. Bland annat får vi träffa Nicholas, som visar sig vara en av Gossace allra första elever! Så spännande! Nicholas berättar att han hade en tuff barndom och när hans föräldrar försvann när Nicholas var omkring sju år, kom Gossace in i bilden. Nicholas fick börja i första klass och gick på Gossace och levde där tills han avslutade Primary School. Efter att amerikanen Nick sponsrat hans Secondary School fick han även möjligheten att fortsätta till en College utbildning för att studera turism. Nu är han färdigutbildad och har börjat arbeta på en turistbyrå.

Gossace uppdrag fokuserar på Primary School (förskoleklass-åk 7) men har i perioder genom sponsring lyckats ge en del elever vidareutbildning. Drömmen hade varit att kunna följa samtliga barn och kunna erbjuda en individanpassad framtidsplan för alla. Gossace socialarbetare följer de elever som kan gå vidare till Secondary School genom besök och workshops.
Vi får höra att när Nicholas kom till Gossace fanns inte ens sängar, utan alla sov på marken. Nicholas berättar att det är häftigt att komma tillbaka till Gossace och se den utveckling som har skett sedan han avslutade sin tid på Gossace 2005.När vi kommer tillbaka till Kampala spenderar vi en dag med två andra fd Gossace-elever. Systrarna Kemiry och Zulufah som nu går i Secondary School möter upp oss tillsammans med sin mamma Ritah. Kemiry har vi följt en längre tid. När hon gick på Gossace var hon ledare för sång- och dansgruppen på skolan och fortfarande är det en viktig del av hennes liv. Hon berättar att hon drömmer om att bli en berömd sångerska eller skådespelare. Hon berättar även att hon sett Tyra Banks Americas Next Top Model och att hon önskar att hon fick chansen att vara med i programmet. Kemiry har valt att inrikta sig på naturvetenskapliga ämnen och hoppas på att en dag kunna utbilda sig till läkare. Mamman Ritah berättar att hon drömmer om ekonomisk trygghet för sig själv och sina döttrar. Döttrarna har olika fäder och ingen av dem har tagit något större ansvar för sina barn, utan lämnade familjen tidigt. Ritah berättar hur hon kämpar för att få sin tillvaro att gå runt ekonomiskt. Hon arbetar på en lokal restaurang (läs litet mörkt plåtskjul i slumområdet där de bor). För sexton timmars arbetsdag, sex dagar i veckan, tjänar hon motsvarande 200 SEK per månad. Efter att hyran är betald är det inte många kronor över. Ritah berättar att det underlättar att hon får äta på jobbet och slipper lägga pengar på måltider.


Familjen tar med mig, Maria och Kristina på en teater i centrala Kampala, en av de mest komiska upplevelser jag haft i Uganda! Föreställningen börjar imponerande som en mix av en Daft Punkt video och Beyoncekonsert, men har 4 timmar och 15 minuter senare (!!!) urartat i ett såpadrama a la Sunset Beach (inklusive att berättelsen slutade med att allt var en dröm). De första timmarna av föreställningen var det engelska språket dominerande, men de sista två timmarna var enbart på luganda.. Efter föreställning blev vi intervjuade av ett TV-team som ville att jag skulle rekommendera teatern så att fler skulle gå och se den. Mycket komiskt det hela! Och mycket fint med en heldag med Kemirys familj!

--------------

Love & Care / BEA

  • Comments(1)//blogg.golomolo.se/#post65