Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

"Skitungar" och hjältemod

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 16 Feb, 2014 18:35:51
Vi reser till sydvästra Uganda. Efter åtta timmars bussfärd från Kampala är vi framme i Kabale. Vi har kommit hit för att besöka Emma Kock från Skåne och hennes organisation för erfarenhetsutbyte och inspiration. Emma driver sedan några år ett barnhem/fosterhem för föräldralösa/utsatta barn. En del av er har säkert besökt hennes blog "Våra Skitungar", och har ni inte gjort det - gör det!

Skitungarna2011.blogspot.com

Emma berättar om hur hon under dramatiska omständigheter hjälpt dessa pojkar bort från det barnhem där de tidigare bodde, ett barnhem där pojkarna blev grovt misshandlade, förnedrade och behandlade på ett vedervärdigt sätt. När jag hör Emma berätta sin historia blir jag otroligt imponerad över det hjältemod hon besitter! Vilken kvinna!!


Vi besöker hemmet och får en fantastisk kväll tillsammans med de underbara killarna som bor och lever tillsammans som en familj. Samtal och fotografitittande övergår i flera timmars svettig dans! En otroligt härlig och rolig kväll! Det ombonade hemmet är en trygg och säker plats för dessa pojkar som idag går i skolan och får uppfostran och kärlek av Emma och hennes crew som arbetar i organisationen.


Emma har även satt upp ett möte så att vi får träffa distriktets Probation Officer, den person från de lokala myndigheterna som är högst ansvarig för det sociala arbetet gällande barn som far illa (kanske motsvarande IoF-chef i socialtjänsten i Sverige).
Vi får höra Maureen berätta om hur det sociala arbetet på myndighetsnivå är organiserat i Uganda och hur hon ansvarar för att se till att distriktets (typ landskapets) socialarbetare gör ett så bra jobb som möjligt. Det finns en hel del likheter med det sociala arbetet i Sverige; när barn som misstänks fara illa inleds en utredning på barnet för att se om barnet/familjen behöver någon form av insats (som oftast utförs av ideella organisationer, eftersom att pengar som ska gå till det offentliga välfärdsarbetet ofta råkar hamna i någon annans ficka). Den största skillnaden mellan det Maureen berättar om i Uganda och vad vi känner till om socialtjänsten i Sverige är att det endast arbetar en socialarbetare (!!!) i varje subcounty (typ kommun) och att det är väääldigt många fler barn som far illa på olika sätt här jämfört med hemma. Maureen menar att fattigdom är grunden till de flesta sociala problem hon stöter på i familjerna och berättar om utmaningen att prioritera bland vilka barn de kan erbjuda insatser. Det gör mig yr att ens tänka på hur det skulle vara att ha Maureens jobb men Maureen verkar vara precis rätt person på rätt plats.


Emma, Alex och lilla Isaac som är organisationens yngsta fosterbarn, tar med oss till Lake Bunyonyi. Första doppet i Uganda ever för vår del, eftersom de andra vattendrag vi varit i närheten av har billharzia-parasiter och fungerar som soptunnor för fabrikers utsläpp. Här får vi se en ren sjö i en dal omgiven av majestätiska, grönskande kullar. Uganda är så vackert!


Efter två dagar i Kabale drar vi vidare till Rwanda för att se nya delar av Afrika.

Love& Care / BEA

  • Comments(1)//blogg.golomolo.se/#post64