Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

"Here we have a good life"

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 09 Feb, 2014 15:49:43
Sovsalarna som ni givare där hemma bidrog till för några år sedan ser mycket bra ut! De är välskötta och barnen håller iordning och städar varje dag. När jag frågade en flicka om vad hon tycker är den största förbättringen i de nya sovsalarna jämfört med de gamla svarar hon: "here we have a good life, to stay here is enjoyable!". Hon berättar även att de nya sovsalarna är svala på dagen och håller värmen bättre på nätterna, så att de slipper frysa när det blir kallt vid regnperioden.


Vi får lära känna nya ansikten bland lärarna. Positiva och trevliga lärare som också bor på skolområdet och turas om att vara "on duty" för att vara tillgängliga för barnen dygnet runt om det skulle vara något. Flera av dem med liknande bakgrund som barnen på skolan. Flickorna har en matrona som bor tillsammans med dem. Hon heter Alice och fungerar som en mamma för dem. Alice ser till att alla kommer till sängs när de ska, hjälper dem att utveckla praktiska färdigheter som att städa, tvätta sina kläder och uppfostrar dem. Vincent och Geoffrey berättar att de skulle vilja anställa en person också för pojkarna, men att det inte är prioriterat i deras budget just nu.


Vi träffar på Geoffreys fru Justine som sitter och syr på en gammal vacker trampsymaskin i ett litet rum i samma hus som flickornas sovsalar. Tidigare har jag nästan bara sett henne i eller precis utanför hennes och Geoffreys lilla hus, men nu har Gossace tagit tillvara på hennes kompetens och hon har nu en uppgift i organisationen - att sy skoluniformer åt alla barn! Vi ser högar av tyger i skolans färger, ljusgult och mossgrönt. Justine utstrålar ett helt annat självförtroende än jag sett tidigare och det gör mig glad att se hur Gossace låter människor växa.


En grundskola i Malmö har skickat med en stor bunta brev till elever på Gossace. När Vincent och Geoffrey besökte oss i Sverige var Malmöskolan ett av de många studiebesök som Vincent och Geoffrey hann med under deras vistelse. De utbytte då erfarenheter med varandra och när Vincent och Geoffrey berättade om Gossace i Golomolo väcktes intresset hos Malmö-eleverna att börja brevväxla med de ugandiska barnen. Eftersom postgången mellan Sverige och Uganda kan ta 2-3 månader, fick vi därför med oss breven nu när vi skulle resa ner. Vi samlar barnen från sexan och sjuan, de är förväntansfulla för att se om just deras brevvän skickat med en hälsning till dem. Vi delar ut breven och det känns som julafton! Malmöskolan hade även skickat med en skolkatalog så att barnen här kan få ett ansikte på sin brevvän. Nu är barnen ivriga att svara på breven som vi kan ta med tillbaka till Malmö.

------------------

Love & Care / BEA

  • Comments(0)//blogg.golomolo.se/#post61