Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

Tillbaka på jordens vackraste plats!

Golomolo 2014Posted by Golomolo Sweden 08 Feb, 2014 18:50:01

När vi svänger av på den lilla grusvägen som leder fram till Golomolo säger Vincent: "Välkomna tillbaka hem!"


Känner mig otroligt priviligerad att få ha flera hem! Det är fjärde gången sedan 2009 som jag reser till Uganda och Golomolo och jag känner mig lika välkommen när jag kommer till Golomolo som när jag besöker min familj i Småland. Det säger mycket om Gossace. Den självklara gästvänligheten inspirerar.

Det jag har längtat efter mest är barnen! Att få umgås gamla vänner som vi följt genom åren och träffa nytillskotten som kommit hit.
En av de första jag får syn på är Morris! Gud vad jag har saknat honom! Det blir ett underbart återseende med både barn och lärare, och det går snabbt att få nya vänner.


Vid middagsbordet blir vi serverade posho, tomat+auberginegryta, pumpa, kassava, potatis, kål med grön paprika och en röra med spenatliknande grönsaker - allt odlat i trädgården! Mer ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat än så får man leta efter.

Gossace odlingar ser bättre ut än någonsin! De har kultuverat land som tidigare inte varit odlingsbart och odlar nu på fler marker än tidigare. Och på skolområdet, mellan lärarnas små bostäder och gästhuset där vi bor, finns numera kassavabuskar, aubergineplantor och bananträd! Det är mindre än två år sedan jag var här senast, och under den tiden har Gossace odlat bananplantor som hunnit växt sig 4-5 meter höga! Här växer det så det knakar! Det har precis varit skördetid för majsen som ska malas till mjöl för basfödan posho. Vi blir glada över att höra att det är en riktigt bra skörd i år.


Så som Gossace organisation och uppdrag ser ut i nuläget skulle de inte kunna vara helt självförsörjade när det gäller matproduktion, men det är helt otroligt att se den utveckling som sker där Gossace förbättrar sina odlingar och framför allt - kan erbjuda barnen en mer varierad kost! Förutom posho och bönor kan det nu även inkluderas egenodlade morötter, potatis, aubergine, tomater, kål och andra grönsaker i skolmåltiderna. Det är inte alltid så mycket grönsaker som blandas med bönorna, men det är iallafall något. En bättre kost som kan ge starkare barn!

En faktor som bidrar till denna utveckling är att Gossace tack vare er givare där hemma numera har två Service Managers som är anställda särskilt för att ansvara för jordbruket. Det leder inte bara till att det blir bättre odlingar och skörder, utan också att lärarna (och barnen) kan fokusera mer på skolan och undervisningen, eftersom de inte behöver ta lika stort ansvar för jordbruket.


När vi frågar Vincent hur planeringen för morgondagen ser ut svarar han att vi inte bör oroa oss för morgondagen redan idag. Han fortsätter: "om vi redan nu tänker på vad som ska hända imorgon, låter vi det bli ett hinder för att uppleva den dag som pågår".

---------------------

Love & Care / BEA

  • Comments(2)//blogg.golomolo.se/#post60