Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

"welcome to your second home"

Golomolo 2013Posted by Golomolo Sweden 03 Nov, 2013 08:58:05
Ni vet den känslan då man går utomhus och inandas känslan av ett nytt land (och särskilt om man varit där förut) och alla minnen väcks till liv bara genom ett andetag. Ni vet den känslan. Den känslan fick jag uppleva på plats i Uganda! Sen att luften i Kampala inte är den renaste och att det jag minns förmodligen är avgaser/rök, det spelar mindre roll.

Efter två dagar vila och lite sightseeing i Kampala var det så äntligen dags för mig, flickvännen (läs fiancé, wife, om du är från Uganda) och hennes två kursare att åka ut mot Gossace i Golomolo. Vi åker först ut till den berömda taxiparken i Kampala och börja där leta efter rätt matatu, när vi funnit rätt är det bara till att hoppa in och snällt vänta på att den ska fyllas innan vi ger oss av. Matatun fylls till bredden med människor, väskor, grödor, fisk, höns och allt annat som du kan tänka dig. Vägen ut är som vanligt en blandning mellan liv och död, stora delar av vägen är undermålig (speciellt när det regnat) och chauffören kör som om han stulit bilen, men fram kommer man.

Det första som slår mig när vi kommer fram är deras plantage av majs, här växer det så det knakar, plantorna är nästan två meter höga och om allt vill sig väl och regnet faller som de ska så kommer de att kunna skörda nästan 10 000 kg majs! Vilket kommer täcka behovet av majs i nästan ett halvår! Och det händer en hel del på Gossace nuförtiden. Barnen studera för att kunna få bra resultat på sina "final exams". Gossace har även fått sex nya toaletter som gör att man kan använda avföringen som gödsel på åkrarna som bidrar till att skördarna blir större. Att se allt detta gör mig rörd till tårar, att kunna se denna utveckling är fantastisk! Jag går runt stolt som aldrig förr och visar mina vänner hur Gossace är uppbyggt! Detta genom våra givare! Vi är så oerhört tacksamma för era pengar som hjälper oss hjälpa Gossace!

Vårt budgetstöd gör att Gossace kan koncentrera sig på barnen och inte varje månad behöver slita för att få det till att gå ihop. Vissa månader är det inte helt ovanligt att löner uteblir vilket i sin tur leder till att personalen/lärarna lämnar för andra betalda jobb. Era pengar gör att personalen på Gossace vill stanna kvar!

Jag känner mig också extra stolt när jag fick uppleva Gossace genom mina vänners ögon. Att få höra att Gossace ser bra ut och att de är imponerade av skolan och hur den är uppbyggd gör att jag inte kan annat än att känner mig väldigt glad! Att jag får privilegiet att visa upp mitt hjärtebarn för några nästan helt utomstående får mig att se Gossace ur ett annat perspektiv och inse hur långt Gossace faktiskt har kommit.

Överlag känns stämningen på Gossace hoppfull, visst finns det mycket saker kvar att jobba med men efter att sett detta så jag mer redo än någonsin att fortsätta vårt arbete i Sverige för ett bättre Gossace och en bättre värld!

Fatta den känslan!

Veckans låt: Hooked on a feeling med Björn Skifs
Vid pennan, vid Nilen, i solen, /Christopher, Chris, Christooffaa, Aron.

  • Comments(1)//blogg.golomolo.se/#post59