Golomolobloggen

Golomolobloggen

Resor och studiebesök genom Föreningen Golomolo

Denna blogg är ett sätt att följa resor och studiebesök i Golomolo som görs genom föreningen Golomolo. Alla resor som görs är egenfinansierade av föreningens medlemmar. Kommentera gärna inläggen eller ställ frågor till dem som bloggar. Läs mer om föreningen på www.golomolo.se

Den som väntar på något gott..

Golomolo 2012Posted by Bea 30 Apr, 2012 19:29:12

Till alla er som endast genom hörsägen fått reda på att Gossace har en fantastisk kör bestående av barn från Golomolo kommer nu goda nyheter! Barnen har fått göra inspelningar av några av sångerna, och en skiva kommer att inom kort vara tillgänglig för er där hemma! :)

Musiken är en extremt viktig del och har en central plats på Gossace. Sångerna kan beskriva barns livsberättelser och att sjunga tillsammans kan vara något som är till hjälp för barnen, ett sätt att hantera sin situation. Alla barn på Gossace kommer från förhållanden som på ett eller annat sätt är påverkade av HIV/aids eller andra hälsoproblem, fattigdom, sociala problem, instabila familjeförhållanden eller utsatthet på andra sätt. Många har fått genomgå mycket lidande och trauma innan de fått hjälp från Gossace, och givetvis kvarstår många av problemen som gjorde att barnen kom till Gossace från första början. Att sjunga blir därför ett sätt att bearbeta. Ex "When I was at home and my mother passed away, I was thinking alot of what to do. Uncle Vincent came to me and told me not to cry, he brought me to join my friends. Gossace..is our home of paradise..no mourning, no weaping again".

Sångerna kan också ha en lite mer moraliserande eller uppfostrande funktion som kan handla om hur man kan nå en bättre framtid genom att satsa på skolan och vara ambitiös istället för att till exempel lata sig. Ex "We shall use the book as the bee uses the flower, we shall harvest what we planted. Success will be ours in every way. If we relax, then everything will collapse".

Eller mer normerande och uppmuntrande, ex: "Our school is our pride, because of it's fundation. It was long time ago when uncle Vincent got the idea, of forming a good school that can shine all over the world. And help the african children get rid of litracy. Quality teachers, condusing environment, we know we can make it, we know we shall prosper, in the hands of uncle Vincent and with the Lord on our side".

Musiken och sångerna är alltså en stor del av livet här, kanske jag till och med kan säga att det för många av barnen är en grundläggande och nästintill livsavgörande nödvändighet.

Om jag lär ut en sång till ett barn, kan jag vara säker på att fler barn går och nynnar på sången dagen därpå. Igår hörde jag barn gå och nynna på en sång som vi lärde ut när vi var här för tre år sedan. På samma resa köpte vi in nya trummor till skolan, som fortfarande används varje dag och är en viktig del av vardagen (TACK till er där hemma som är orsaken till att det finns trummor på Gossace!).

Så den som väntar på något gott får snart höra sångerna från Gossace i sin iphone eller stereoanläggning hemma i Sverige :)

Yebaleko Gossace!

  • Comments(0)//blogg.golomolo.se/#post56